IZVJEŠĆE SA SJEDNICE: O proračunu za 2021.godinu,studentskim stipendijama,”Baraki”, otpadu na Klancu i Čanjavicama…

 

 

 

 

 

 

Donosimo vam izvješće o održanoj sjednici Općinskog vijeća od 17.prosinca na kojoj se raspravljalo o proračunu za 2021.godinu. Sjednica vijeća se po prvi put održala u OŠ Ivan Leko zbog epidemioloških mjera usljed COVID-19. Vijećnica je bila premala stoga je predsjednik vijeća Mate Maršić predložio OŠ Ivan Leko kao alternativnu lokaciju. Svi prisutni na sjednici poštovali su propisane epidemiološke mjere. Sjednica je kao i svaka do sada započela minutom šutnje za poginule branitelje. Sjednici su prisustvovali 11 vijećnika od čega 7 iz HDZ-a, 3 iz HSLS-a te 1 vijećnik NLMP-a.

 

Dnevni red i zapisnici usvojeni jednoglasno

Predsjendik vijeća Maršić predložio je sljedeće dnevni red. Možete ga pročitati ovdje Dnevni red

Nitko od prisutnih vijećnika nije imao dopunu dnevnog reda stoga je isti usvojen jednoglasno. Također, jednoglasno su usvojeni i zapisnici s prošlih dviju sjednica (jedna od njih je svečana sjednica). Zapisnike možete pročitati ovdje:

Zapisnik sjednice Općinskog vijeća 08-06-2020

Zapisnik Svečane sjednice Općinsko vijeća 12-08-2020

 

Usvojen amandaman HSLS-a za uvođenje stipendija i proračun za 2021.godinu!

Načelnik Općine Proložac Mate Lasić vijećnicima je ukratko predstavio proračun za 2021.godinu i njegove sastavnice.

Proračun možete i sami pročitati ovdje: Proračun Općine Proložac za 2021.godinu

Predloženi amandam za stipendije u iznosu 200 000 kn možete pročitati ovdje Amandman na proračun 2021 – studentske stipendije

U ime kluba HSLS-a predložio sam amandman na proračun za 2021.godinu te smo zatražili uvođenje studentskih stipendija i za studente Prološca. Općina Proložac jedina je od imotskih općina koja u proteklom razdoblju studentima nije isplaćivala stipendije već osiguravale dio karata. Uslijed problema s prijevoznikom i općenito korone koja nas je sve zatekla, Općina je donijela odluku kako će studentima pomoći s 500 kn po semestru odnosno 1000 kn po godini. Takav mizeran iznos potpore prološki studenti nisu zaslužili jer ako Općina Lovreć može, ako Općina Runović može, ako Općina Podbablje može i onda i Općina Proložac može i mora osigurati potpore studentima. Također, uoči sjednice Op.vijeća na mojoj facebook stranici proveli smo anketu na kojoj su se brojni studenti i njihovi roditelj jasno i deklarativno izjasnili da su za uvođenje stipendija i da ih Općina Proložac treba uvesti. Nakon mog izlaganja, predsjednik vijeća Mate Maršić je otvorio raspravu o istom. Većina vijećnika se pozitivno izjasnila o prijedlog te je amandman za stipednije dobio 10 glasova ZA i 1 glas PROTIV od vijećnika HDZ-a.

Zaključak rasprave pod ovom točkom je da u siječnju 2021.godine Općinsko vijeće donese pravilnik prema kojem će se studentske stipendije dodijelit.

 

Otpad na Čanjavicama, Klanacu i drugdje riješiti pod hitno!

Prijedlog izgradnje komunalne infrastrukture za 2021.godinu, Program održavanje komunalne infrastrukture za 2021.godine, Program kulturnih, sportskih i socijalnih potreba za 2021.godine te prijedlog Odluke o izvršenju Proračuna Općine za 2021.godinu usvojeni većinom glasova prisutnih vijećnika. Navedene dokumente možete pročitati ovdje:

Odluka o izvšenju Proračuna za 2021.godinu

Program građenja komunalne infrastrukture za 2021godinu

Program javnih potreba u kulturi, sportu i socijalni program za

Program održavanja komunalne infrastrukture za 2021godinu

Rasprave o ovim točkama su bile dinamične budući su se otvorile teme sanacija odlagališta, problem Čanjavica i katastrofe kojoj svjedočimo svaki dan. Temu su otvorili vijećnici Milan Maršić i Željko Lasić.

Otvorilo se pitanje i komunalnog redara odnosno potrebe da ga Općina zaposli kako bi stala na kraj odlaganju po Čanjavica. Na istu ovu temu pripremio sam vijećničko pitanje koje se tiče i Čanjavica i Klanca koje je također zatrpano smećem. Zaključak rasprave je da nam je potrebna žurna sjednica po ovom pitanju te smo se dogovorili da takvu sjednicu održimo već u siječnju 2021.godine.

 

Rebalans proračuna za 2020.godinu usvojen većinom glasova. Ako vam nije jasno što znači rebalans vidite na primjeru izgradnje novog groblja.

Načelnik Mate Lasić predložio je Rebalans proračuna za 2020.godinu. Rebalans možete pročitati ovdje: Izmjene i dopune (rebalns) Proračuna za 2020.godinu-compressed

Ukratko moje viđenje o svemu u nekoliko rečenica o rebalansu primjeru izgradnje groblja.

Izgradnja novog groblja je zaista pravi primjer prološkog rebalansa i ova priča nam se ponavlja već treću godinu za redom.

Svake godine planiramo za groblje utrošiti 500 000 kuna, a onda utrošimo 20 000 kn. Kad pitamo načelnika zašto je to tako, već tri godine za redom dobijemo isti odgovor :

Problem je imovinsko-prave prirode“- tvrdi načelnik Lasić.

 Mogu razumjeti jer imamo nesređene zemljišne knjige, ali TRI godine da to nismo riješili meni zvuči nevjerojatno!!! I što onda nakon svega napravi načelnik Lasić. Ovu razliku od „nepotrošenih“ 480 000 kn za groblje prenamjeni na desetke drugih stavki poput pomoći općinskim tvrtkama npr. tvrtki Poduzetnički centar d.o.o. kojoj je planirano 60 000 kn pa je na kraju dobila 100 000 kn u 2020.godinu. Ne podržavam takvu raspodjelu posebice jer je to tvrtka koja bi zapravo svoj hladni pogon i plaće trebala financirati iz EU projekata, a kojih očigledno nema. Izuzetak je program „Zaželi“ koji je dodjeljen svakoj općini pa tako i Općini Proložac.

 

VIJEĆNIČKO PITANJE- Baraka u Prološcu gornjem!

Kao vijećničko pitanje postavio sam načelniku pitanje „Barake“ odnosne carskog bunara u Prološcu gornjem. Mještani Prološca Gornjeg su me putem društvenih mreža zamolili da ga postavim te me pozvali da i sam dođem vidjeti o čemu se radi. Ovim putem se zahvaljujem Ivanu Šimiću i Ivanu Stojiću na iscrpnim informacija o Baraki, njenoj gradnju, funkciji i povijesti.

Naime, u 2018.godinu Općina je proširila put prema Baraki te su radovi nakon toga stali već dvije godine. Budući se radi o specifičnom lokalitetu koji ima svoju i kulturnu baštinu, lokalitetu koji može biti atrakcija turistima koji posjećuju Proložac smatram kako bi se preko Poduzetničkog centra trebali dodatno angažirati za „Baraku“. Za obnove „Barake“ zasigurno postoje mogućnosti putem raznih natječaja ministarstva, županije i EU kako bismo joj vratili stari sjaj. Također, od Barake pa nadalje prema zaseoku Maršić postoji mogućnost i izgradnje biciklističkih staza kako bi se cijela priča kompletirala u uspješnu turističku priču Prološca.

Na moj upit zašto su radovi stali, načelnik je odgovorio kako je problem (pogađate!) imovinsko-pravne prirode te da je u cijelu priču potrebno konzultirati konzervatore i sve nadležne službe.

Na sjednici sam pripremio i vijećničko pitanje vezano za otpad na Klancu i Čanjavicama. Budući se problematika otpada spominjala tijekom sjednice od ovog pitanja sam odsutao posebno jer je Općinsko vijeće zaključilo o ovome posebno raspraviti tijekom siječnja 2021.godine

 

 

 

 

Toliko o svemu. Do čitanje!

Vaš Toni!

 

DOKUMENTI SA SJEDNICE 17.12.2020.g.:

Dnevni red

Zapisnik sjednice Općinskog vijeća 08-06-2020

Zapisnik Svečane sjednice Općinsko vijeća 12-08-2020

Proračun Općine Proložac za 2021.godinu

Amandman na proračun 2021 – studentske stipendije

Izmjene i dopune (rebalns) Proračuna za 2020.godinu-compressed

Odluka o izvšenju Proračuna za 2021.godinu

Program građenja komunalne infrastrukture za 2021godinu

Program javnih potreba u kulturi, sportu i socijalni program za

Program održavanja komunalne infrastrukture za 2021godinu