Godišnji financijski izvještaj Općine Proložac za 2018.godinu usvojen!

Sjednicu Općinskog vijeća održanu 11.lipnja 2019.godine ponajviše je obilježilo rasprava o Godišnjem izvještaju Proračuna za 2019.godinu te Odluci o komunalnom redu Općine Proložac. Sjednici su prisustvovali 7 vijećnika HDZ-a (Mate Maršić, Milan Maršić, Danijel Bonovil, Željko Lasić, Viktor Grabovac, Monika Pavlović-Grabovac i Ivana Klarić Dračar), 3 vijećnika HSLS-a (Ante Turić, Robert Škegro i moja malenkost) te 2 vijećnika NLMP (Josip Ćorić i Mate Lasić).

Predsjednik Općinskog vijeća Mate Maršić predložio je sljedeći dnevni red:

 1. Usvajanje zapisnika
 2. Usvajanje Godišnjeg izvješća Proračuna u 2018.godine
 3. Usvajanje Odluke o komunalnom redu Općine Proložac
 4. Vijećnička pitanja

Dnevni red usvojen je jednoglasno, a možete ga pročitati ovdje dnevni red .

Zapisnik sa prošle sjednice Općinskog vijeća usvojen je jednoglasno budući niti jedan vijećnik nije imao primjedbe. Zapisnik možete pročitati ovdje  Zapisnik s prošle sjednice.

 

Godišnje izvješće Proračuna za 2018.godinu usvojeno! Oporba protiv ili suzdržana!

Godišnje izvješće Proračuna za 2018 godinu možete pročitati ovdje Godišnji izvještaj Proračuna za 2018.godinu .

Točno smo na pola mandata od zadnjih lokalnih izbora i dao sam si malo truda te usporedio Godišnje izvješće proračuna za 2017 i 2018.godinu. Kada usporedimo 2017 i 2018 godinu na prihodovnoj strani proračuna imamo rast prihoda u iznosu cca 1 milijun kuna. Taj rast je zapravo rezultat prije svega činjenice što smo (kao i sve druge općine) prošli na projektu „Zaželi“ što je dobro. Nadalje, rast prihoda proračuna je rezultat i zasluga ministra financija Zdravka Marića i porezne reforme koji je dodatno milijarde kuna spustio jedinicama lokalne samouprave na daljnje upravljanje.

Usporedbom Izvješća proračuna za 2017 i 2018.godinu možete primijetit kako je nekoliko stavki doslovce s istim iznosom (u kunu) u obje godine. Dalje neću komentirati već zaključak o tome donesite sami.

U Godišnjem izvješću za 2018.godinu kada promatramo rashodovnu stranu primijetiti ćemo kako je 1,5 mil kuna otišlo na različite donacije što čini zapravo 15% ukupnog proračuna. U tih 1,5 milijuna kuna u 2018 godini donirali smo između ostalog;

 • NK Mladost 420 000kn
 • Udruge 260 000 kn (bez javnog natječaja) – osobno smatram kako dijeliti sredstva udrugama BEZ JAVNOG POZIVA nije dobro, što se lako može provjeriti u nama susjednoj općini i njihovom nalazu državne revizije
 • Socijalna pomoć ljudima koji nisu obuhvaćeni redovnim programom- 95 000 kuna– izričito je navedeno kako se radi o ljudima koji nisu registrirani pri Centru za socijalnu pomoć. Za takve slučajeve Općina mora imati pravilnik s jasnim pravilima tko spada u koju kategoriju. Nisam protiv socijalnih pomoći, ali sam protiv toga da se proračunska sredstva u tu svrhu dijele bez ikakvog pravila.
 • Potpora tvrtkama, poduzetnicima, OPG-ovcima – 340 000kn – ovo je specifična situacija 😊 Naime, prilikom donošenja proračuna za 2018 i 2019 godinu, svake godine smo u amandmane predlagali da se upravo tvtke, poduzetnici, obrtnici i OPG-ovci podupiru iz proračuna i svaki put je to odbijeno. Sada iz izvješća proračuna vidimo da se iznos od 340 000 kuna potprošio upravo na tu namjenu- što je dobro. Ali ono što nije dobro da uopće nije bilo javnog poziva te su očito sredstva potrošena selektivno.

Kada bismo usporedili polugodišnje izvješće proračuna za 2018.godinu (znači od 1.1.-30.06.2018) o čemu smo raspravljali na sjednici u listopadu 2018 godine ispada da smo u razdoblju od 1.1. – 30.06. potrošili 0 kuna kao pomoć poduzetnicima, a onda od 30.06.-31.12.2018 smo potrošili svih 340 000 kuna kao potporu poduzetnicima, obrtnicima… I to sve bez javnog poziva! To je jako loše!

Suma sumarum: na pola mandata i usporedbom 2018 i 2019 godine, izuzev jednog projekta EU („Zaželi“ na kojem su btw prošle sve općine i gradovi u Hrvatskoj) i zaslugom ministra financija Zdravka Marića i porezne reforme; mi nekih značajnih promjena u dvije godine nemamo i stoga sam glasovao PROTIV Godišnjeg izvješća Proračuna za 2018.godinu.

Godišnje izvješće Proračuna za 2018.godinu usvojeno je s 7 glasova vijećnika HDZ-a dok je oporba (HSLS i NLMP) glasovao protiv ili suzdržano.

 

Usvojen novi komunalni red u Općini Proložac!

 Novi komunalni red koji poprilično opsežno opisuje i propisuje pravila komunalnog reda možete pročitati ovdje Odluka o komunalnom redu Općine Proložac  .

Osobno sam imao intervenciju i prijedlog koji se tiče lijepljenja plakata na rasvjetne stubove. Naime, navedeno je kako se to neće smjeti raditi u budućnosti (izuzev kada su predizborne kampanje) i uz obvezu da isti koji su lijepili plakate na stubove u roku 3 dana plakate i skinu s stubova. Predložio sam sljedeće;

 • Plakati se za bilo koju manifestaciju smiju lijepiti na stubove (jer nemamo dovoljno oglasnih ploča)
 • Plakate je potrebno ukloniti 3 dana nakon završene manifestacije
 • Organizatoru manifestacije može uz plaćanje naknade Općini Proložac plakate skinuti komunalna služba 3 dana nakon završene manifestacije.

Napomena: Kazne za nepoštivanje komunalnog reda su jako visoke.

Prijedlog je prihvaćen te je novi komunalni red usvojen jednoglasno.

 

Vijećnička pitanja- objava općinskih transakcija i igralište u Grbavaca           

 1. NOGOMETNO IGRALIŠTE U GRBAVACA – postavio sam pitanje načelničku Lasiću u kojoj je fazi obnova igrališta u Grbavaca. Naime, ovo pitanje sam već do sada postavljao i odgovor je bio da je plan to napraviti u 2019.godini.

Načelnik Lasić je odgovorio kako plan stoji i da će igralište biti obnovljeno u ovoj godini i da je već na tu temu imao razgovore s nekim mještanima.

 1. JAVNA OBJAVA TRANSAKCIJA OPĆINE Grad Bjelovar je napravio aplikaciju za građane te im omogućio potpuni uvid u sve gradske transakcije, što uključuje apsolutno sve troškove iz gradske blagajne poput ručkova, plaća službenika itd itd. Moje pitanje je planira li Općina Proložac to isto napraviti u budućnosti te u potpunosti otvoriti sve svoje transakcije na uvid građana?

Načelnik Lasić je odgovorio kako su sve aplikacije dobre (?!)

Nisam zadovoljan odgovorom te sam zatražio odgovor i pisanim putem.

 

Toliko za sada..

Ukoliko imate bilo kakav prijedlog ili vijećničko pitanje za neku buduću sjednicu svakako se javite na kontakte navedene na stranici. Svako dobro i ugodno toplo ljeto žele vam vijećnici Ante Turić, Robert Škegro i moja malenkost.

 

DOKUMENTI SA SJEDNICE:

dnevni red

Godišnji izvještaj Proračuna za 2018.godinu

Odluka o komunalnom redu Općine Proložac

Zapisnik s prošle sjednice