“Tu je tvoj dom” i u Prološcu???

Najvažnija tema sjednice Općinskog vijeća koja se održala 15.ožujka 2019 godine je svakako da je odluka o sufinanciranju prve nekretnine za mlade obitelji. No, krenimo redom. Sjednici su prisustvovali vijećnici HDZ-a Mate Maršić, Viktor Grabovac, Milan Maršić, Monika Pavlović Grabovac, Danijel Bonovil, Željko Lasić, NLMP-a Mate Lasić i Josip Ćorić te HSLS-a Ante Turić i moja malenkost.

Predsjednik vijeća Mate Maršić je predložio dnevni red kojeg možete pročitati ovdje Dnevni red.  U ime HSLS-a predložio sam nadopunu dnevnog reda sa sljedećom točkom;

  • Odluka o sufinanciranju prve nekretnine mladim obiteljima (tematska rasprava)

Prijedlog je većinom glasova prihvaćen te je ta točka uvrštena u dnevni red.

Zapisnik sa prošle sjednice možete pročitati ovdje Zapisnik. Zapisnik je usvojen jednoglasno.

 

Izmjene i dopune prostornog plana usvojene većinom glasova

Sljedeće točka dnevnog reda je bila izmjena i dopune prostornog plana Općine Proložac nakon proveden javne rasprave. Sažetak izmjena i dopuna prostornog plana možete pročitati ovdje Izmjene i dopune prostornog plana Općine Proložac. Izmjene  i dopune prostornog plana usvojene su većinom glasova prisutnih vijećnika.

 

Naknada političkim strankama – 1000 kn godišnje po broju vijećnika!

 Odluku o visini naknade političkim strankama i nezavisnim vijećnicima možete pročitati ovdje Odluka o visini naknade političkim strankama i nezavisnim vijećnicima. Prema prijedlogu političke stranke i nezavisni vijećnici bi godišnje dobili 1000 kuna po osvojenom mandatu. To u prijevodu znači da će HSLS_u s tri vijećnika godišnje pripasti 3000 kuna, HDZ-u 7000 kn, i nezavisnim vijećnicima 3000 kn. Vijećnici NLMP-a su u raspravi kako nisu zadovoljni jer im u proteklom razdoblju nije uplaćen taj iznos.

U ime kluba HSLS-a iznio sam stav kako mi kao vijećnici HSLS-a nemamo ništa protiv i da se donese odluka da političkim strankama iz općinskog proračuna ne pripadne niti jedna kuna. Budući je predlagatelj predložio naknadu u iznosu od 1000 kuna podržati ćemo tu odluku jer svejednako tih 3000 kuna svake godine doniramo nekome. Prošle godine od naknade za političke stranke (HSLS) donirali smo Centar Slava Raškaj na Kamenmostu i Udrugu osoba s invaliditetom Imotski. Jednako ćemo napraviti i krajem ove godine kada odlučimo kome ćemo preusmjeriti donaciju.

Odluka je donesena većinom glasova vijećnika.

 

Odluka o izmjenama i dopunama imenovanja ulica jednoglasno usvojene

Odluka se odnosi na dodjelu rednog broj 7 u ulici Put Zujića, a odluku možete pročitati ovdje Odluka o izmjenama i dopunama imenovanja ulica.

 

Blaženko Boban baca prašinu u oči! Tako kažu njegove stranačke kolege.

Kako sam napisao u uvodu, na moj prijedlog prihvaćena je nadopuna dnevnog reda na temu potpora za stambeno zbrinjavanje mladih obitelji o čemu smo tematski raspravljali (bez donošenja službene odluke).

U ime kluba vijećnika predložio sam da zajedno osmislimo model kako Općina Proložac može dodatno pomoći mladim obiteljima prilikom gradnje prve nekretnine. Pozdravio sam odluku Splitsko-dalmatinske županije o potporama za mlade obitelji. Pozvao sam sve vijećnike da konstruktivno raspravimo o mogućnostima kako pomoći mladima i kako ih zadržati u našem mjestu. Kao prilog raspravio iznio sam mogućnost da Općina Proložac onima koji dobiju potporu županije dodatno pomogne s 20%, ili 25% ovisno o mogućnosti. U prijevodu to znači, ako vam Županija dodjeli 100 000 kn, Općina Proložac vam na to daje dodatnih 20 000 kuna.

A onda- hladan tuš!

Načelnik Mate Lasić istaknuo je kako je općinski proračun nedostatan za ovo i da trenutno Općina Proložac nema mogućnosti pomoći u ovom smislu.

U podužoj raspravi, ne biste vjerovali, vijećnici HDZ-a su projekt Župana Blaženka Bobana ocijenili nedovoljno dobrim i s nizom manjkavosti što je u raspravi istaknuo Danijel Bonovil. Naime, kako je istaknuo u proračunu Županije je osigurano 4 milijuna kn što je premalo za cijelu županiju. Vijećnik Bonovil je istaknuo kako bi on vrlo rado pomogao svakome,  ali da nemamo dovoljno sredstava u proračunima.

Radi javnosti, važno je istaknuti kako je Župan već najavio rebalns proračuna i još veća izdavanja za ovu mjeru. Nadalje, Županije će prilikom dodjele potpore provjeravati namjensko trošenje sredstava, kontrolirati radi li se o kući/stanu za stanovanje ili se radi o objektu za turističku djelatnost te cijeli postupak voditi sukladno natječajnim pravilima.

Vijećnik Željko Lasić je u svom izlaganju istaknuo kako jako dobro pozna Župana i da je ova mjera bacanje prašine u uči mladima i da od ovog de facto neće biti ništa.  Jednako tako vijećnik Željko Lasić založio se za veću potporu gospodarstvu.

Nakon izlaganja vijećnika Lasića podsjetio sam vijećnike i načelnika kako je klub HSLS-a u 12 mjesecu 2018.godine prilikom donošenja proračuna predložio amadman za povećanje potpore gospodarstvu u ukupno iznosu od 260 000 kuna kojeg je vladajuća većina odbila. Nadalje, vijećnik HSLS-a Ante Turić je još prije godinu i pol postavio vijećničko pitanje o mladim obiteljima. Nadalje, kako to da je proračun Općine Proložac „full“, a proračun Općine Runović i Općine Podbablje nije? Kako to da Općina Runović i Općina Podbablje mogu osigurati dodatna sredstva i za ovu namjenu, naša Općina ne može?

Uvjeravam vas da i Općina Proložac ako ima volje može pomoći mladima prilikom gradnje prve nekretnine jedino je stvar prioriteta koje želite iz proračuna financirati.

Žao mi je da je jedna dobra ideja odbačena odmah u startu, ali dragi Proložani, ne gubite nadu! Posebice jer postoji opcija prema kojoj bi Županija na sebe preuzela troškove radnih bilježnica, a država udžbenika. Jer ako bi tome bilo tako, to znači da u našem proračunu ostaje 100 000 kuna koje se mogu prenamijeniti u drugu svrhu poput potpora mladim obiteljima, ali o tom potom.

Toliko od mene..

P.S. Isprike što vam izvješća sa sjednica napišem nekada prekasno, obećavam da ubuduće neće biti tako 😊

Do čitanja,

Vaši vijećnici

Ante Turić

Robert Škegro

Toni Garac

 

Materijali sa sjednice:

Dnevni red

Zapisnik

Odluka o visini naknade političkim strankama i nezavisnim vijećnicima

Izmjene i dopune prostornog plana Općine Proložac

Odluka o izmjenama i dopunama imenovanja ulica