SJEDNICA VIJEĆA: Izvršenje proračuna u prvih 6 mjeseci 2018.godine

Drage Proložanke i Proložani donosim vam kratki izvještaj o najvažnijim događanjima na protekloj sjednici Općinskog vijeća. Sjednici su prisustvovali vijećnici Mate Maršić, Monika Pavlović-Grabovac, Danijel Bonovil. Ivana Klarić Dračar, Viktor Grabovac i Željko Lasić iz HDZ-a, Ante Meter i Mate Lasić iz NLMP-a te iz HSLS-a Ante Turić, Robert Škegro i moja malenkost. Sjednici nisu prisustvovali Josip Ćorić iz NLMP-a i Milan Maršić iz HDZ-a.

Sjednicu je otvorio predsjednik vijeća Mate Maršić, pročitao dnevni red sjednice, od prisutnih vijećnika tražio ima li dopuna dnevnog reda. Nitko od vijećnika nije imao nadopunu te je dnevni red nakon glasovanja usvojen. Dnevni red možete pročitati ovdje Dnevni red

Zapisnici usvojeni jednoglasno.  Nitko od vijećnika nije imao primjedbi – zapisnike s prošlih sjednica možete pročitati ovdje Zapisnici s prošlih sjednica

Polugodišnje Izvršenje proračuna Općine Proložac od 01.01.2018-30.06.2018.godine.

Načelnik Mate Lasić vijećnicima je predočio Izvršenje proračuna za prvih šest mjeseci nakon čega je predsjednik vijeća Mate Maršić otvorio raspravu. Javio sam se u ime kluba vijećnika za raspravu o polugodišnjem izvršenju proračuna. Na samom početku pozdravljam činjenicu da smo ovu točku dnevnog reda napokon dočekali. Mali podsjetnik, prošle godine u isto vrijeme usprkos našem inzistiranju nismo raspravljali o polugodišnjem izvršenju proračuna iako je to zakonska obaveza. Stoga mi je drago da je načelnik Lasić svoju pogrešku ispravio ovog puta.

Polugodišnje izvršenje proračuna detaljno možete pročitati ovdje Izvršenje Proračuna od 01.01.2018-30.06.2018

Ukratko ću vam navesti najvažnije podatke. Uglavnom, u općinsku blagajnu u prvih 6  mjeseci uprihodili smo 960 000 kuna što čini naš izvorni proračun To su sredstva koja su Proložani uplatili u općinski proračun. Od tih 960 000 kuna 30% smo uplatili Dječjem vrtiću, 27% NK Mladost, , za plaće zaposlenih smo potrošili 15% i 10% HKUD i drugim udrugama (nije navedeno kojima), 10% za razne socijalne programe i preostali dio je za hladni pogon (struja, telefon, servis vozila…) Ono što nikako nije dobro je da poduzetnici, obrtnici, OPGovci i drugi mali proizvođači iz izvornog proračuna nisu dobili niti jednu jedinu kunu,a upravo su oni ti koju su u najvećoj mjeri napunili proračun. Kao primjer navesti ću vam nama susjednu Općinu Podbablje koja je prije nekoliko mjeseci raspisala javni poziv za poduzetnike, obrtnike, OPG-ovce te im ponudili sredstva kako bi im pomogli u proširenju posla, za poduzetnike početnike, za brendiranje itd itd..

Drugi dio prihoda u naš proračun čine potpore države, županije, agencija i sl. i one iznos 3 400 000 kuna, a u najvećoj mjeri se odnose na izgradnju cesta 900 000 kuna, 900 000 kuna za mjeru javni rad, 325 000 za vodoopsrbnu mrežu itd..

Zaključak svega navedenog je da se u Prološcu zadnjih 20 godina zapravo ništa ne mijenja, 20 godina se bavimo cestama, vodom, asfaltom, kockom, a premalo ili bolje rečeno ništa ne ulažemo u druge projekte ili potpore poduzetništvu, obrtništvu, novom zaposlenju ili mladom poljoprivredniku ili poduzetniku početniku. Da me ne bi krivo razumjeli, naravno da nam trebaju ceste, vodoopskrbna mreža, kanalizacija, uređeni nogostupi, ali zar ih u 20 godina nismo mogli „uglanjcat“ koliko smo na to i vremena i novca utrošili?

O ovoj točki je raspravljao još vijećnik HDZ-a Željko Lasić koji je istaknuo kako je podatak o izvornom proračunu Općine nije nimalo dobar te je predložio da ako treba napravimo tematsku sjednicu o tome kako povećati gospodarske aktivnosti u Općini.

Za izvršenje proračuna u prvih 6 mjeseci glasovalo je 6 vijećnika, 3 vijećnika HSLS-a su bila protiv ,a 2 vijećnika NLMP su bila suzdržana stoga Izvršenje proračuna nije usvojeno jer za njega nije glasovalo 7 vijećnika (natpolovična većina) što pokazuje kako načelnik Lasić nije dobio potporu svojih vijećnika, a time i da je HDZ-ova većina u vijeću poljuljana. O tome ćemo uskoro znati puno više.

Plan gospodarenja otpadom

Sljedeća točka dnevnog reda je bila usvajanje prijedloga Odluke o gospodarenju otpadom. Na samom početku sam istaknuo kako ništa o navedenoj točki dnevnog reda nismo dobili u materijalima prije sjednice. Načelnik Lasić mi je odgovorio kako smo o ovoj točki raspravljali tematski prije nekoliko mjeseci. Podsjetnik i za vas o čemu se radi. Na sjednici održanoj 11.06.2018 tematski smo raspravljali o Planu gospodarenju otpadom koji je u načelu dobar, ali je naravno uvijek pitanje njegove provedbe. Što smo tada govorili o njemu možete pročitati ovdje http://prolozacmozebolje.com/2018/06/19/izvjesce-skolske-radne-biljeznice-na-cekanju-drama-i-mimoilazenja-u-hdz-u/

U raspravi sam zatražio od načelnika Lasića da vijećnicima pokaže suglasnost Ureda za zaštitu okoliša Splitsko-dalmatinske županije koja je preduvjet usvajanja Plana gosp.otpadom. Općina/grad koja usvoji Plan bez prethodne suglasnosti riskira kaznu od 100 000  – 300 000 kuna te (grado)načenik s 10 000- 20 000 kuna. Budući nam načelnik nije predočio suglasno, glasovao sam protiv Plana gospodarenja otpadom koji je usvojen većinom glasova.

Usvajanje Odluke o priključenju građevinskog objekta na komunalnu infrastrukturu usvojena je bez puno rasprave. Odluku možete pročitati ovdje Odluka o priključenju na komunalne vodne građevine

Vijećnička pitanja

Na sjednici sam postavio tri vijećnička pitanja.

  1. Postavio sam pitanje načelniku vezano za studentske karte studentima koji studiraju u BiH. Naime, studenti koji studiraju u RH su svoje karte dobili, a jedan dio studenata iz Mostara mi se obratio da upitam hoće li i oni kao i prethodne godine dobiti svoje karte. Načelnik je odgovorio kako će i studenti koji studiraju u BiH jednako kao i prošle godine dobiti svoje karte.
  2. Mladi iz Grbavaca su mi poslali fotografije igrališta na Brdu koje je dotrajalo, teren je istrošen, a zaštitne ograde iskidane. Zanimalo me kada je u planu obnova navedenog igrališta? Načelnik Lasić je odgovorio kako je obnova igrališta na Brdu planirana u 2019 godini.
  3. U izvršenju proračuna za prvih 6 mjeseci navedeno je kako je HKUD do 30.06. dobilo 50 000 kuna, a ostale kulturne  udruge preostalih 50 000 kuna. Od načelnika sam zatražio pisani odgovor koje su to „ostale“ udruge u kulturi koje su do 30.06. dobile 50 000 kuna. Načelnik Lasić se obvezao pisani odgovor dostaviti na sljedećoj sjednici.

Vijećnik Ante Turić je postavio vijećničko pitanje vezano za raspisani natječaj na projektu „Zaželi“ odnosno u kojem roku se očekuju pozivi na razgovor i donošenje odluke. Odgovor načelnika je u skladu s zakonom.

Do čitanja,

vaši vijećnici Ante Turić, Robert Škegro i Toni Garac