IZVJEŠĆE: Mate Maršić novi predsjednik Općinskog vijeća, Monika Pavlović-Grabovac nova vijećnica, ništa od kupnje traktora!

Drage Proložanke i Proložani pišem vam izvješće sa sjednice Općinskog vijeća koja se održala 10.07. u Prološcu. Na sjednici su bili prisutni svi vijećnici, a sjednicu je vodio potpredsjednik Općinskog vijeća Mate Maršić jer je sada već bivši predsjednik Josip Stojić dao ostavku na mjesto općinskog vijećnika zbog nespojive dužnosti. Naime, načelnik Mate Lasić imenovao je Josipa Stojića direktorom u novoj općinskoj tvrtci Podzetnički centra Proložac d.o.o. pa bilo protivno zakonu da direktor općinske tvrtke bude ujedno i vijećnik u općinskom vijeću.

Na samom početku Mandatno-imunitetno povjerenstvo konstatiralo je kako je vijećnik Stojić dao ostavku te da ga na prijedlog HDZ-a mijenja Monika Pavlović-Grabovac. Nakon toga, nova vijećnica Monika Pavlović-Grabovac je izrekla prisegu te tako i službeno postala nova vijećnica u Općinskom vijeću. Osobno, vijećnici Pavlović-Grabovac želim puno sreće i uspjeh na novoj dužnosti.

Potpredsjednik vijeća Mate Maršić predložio je Dnevni red za sjednicu kojeg možete pročitati ovdje Poziv za sjednicu Općinskog vijeća te upitao vijećnike ima li tko nadopunu dnevnog reda.

U ime oporbe javio sam se za nadopunu dnevnog reda s točkom o poništenju prethodne odluke o nabavci radnog stroja traktora. Ukratko sam vijećnicima obrazložio o čemu se radi. Naime, na prethodnoj sjednici Općinskog vijeća donijeli smo odluku da Općina Proložac kupi traktor za kositi travu sa pojašnjenjem načelnika kako je Općina prijavila projekt i dobila novce za nabavku traktora. Kako mi je sama rasprava o toj točki, konfuznost načelnika u izlaganju i obrazloženju „zasmrdila“ zatražio sam službeni odgovor od Ministarstva na tu temu. Odgovor iz Ministarstva graditeljstva možete pročitati ovdje Odgovor iz Ministarstva o kupnji traktora

Ukratko, na toj sjednici načelnik je obmanuo vijećnike prikazavši neistinit materijal jer Općina Proložac NIJE dobila sredstva za kupnju traktora već za nerazvrstane ceste. Drugim riječima, traktor ako želimo kupiti moramo kupiti iz svog proračuna čemu se oštro protivim jer mislim da ima važnijih stvari koje s tih 500 000 kuna možemo financirati.

Stoga sam na sjednici predložio nadopunu dnevnog reda odnosno da u dnevni red uvrstimo odluku o poništenju odluke o kupnji traktora.

Moj prijedlog nije prihvaćen i PROTIV njega je glasovalo 7 HDZ-ovaca, dok je 6 vijećnika HSLS-a i NLMP bilo ZA. Budući, prijedlog nije uvršten u dnevni red, istog trenutka smo dostavili pisani zahtjev za sazivanje sjednice na tu temu.

Usvajanje zapisnika

Prilikom usvajanja zapisnika koje možete pročitati ovdje Zapisinik s prošle sjednice Istaknuo sam kako zapisnik nije potpun odnosno u njemu se ne nalaze sve rasprave vijećnika (kao primjer istaknuo sam pitanja i raspravu HDZ-ovog vijećnika Milana Maršića). Jednako tako, u zapisnik nije navedena ni moja rasprava o osnivanju Poduzetničkog centra iako sam prilikom izlaganja baš to i naglasio.

Mate Maršić novi predsjednik vijeća

Na samom početku bivši predsjednik Stojić zahvalio se svim vijećnicima na suradnji. Povjerenstvo za izbor i imenovanje konstatiralo je da je za izbor novog predsjednika pristigla jedna kandidatura i to od strane vijećnika HDZ-a da se za novog predsjednika izabere Mate Maršić. Za Matu Maršića kao predsjednika vijeća glasovalo je 7 vijećnika HDZ-a dok je 5 vijećnika bilo PROTIV i uz jedan suzdržan glas vijećnika NLMP Ante Metera.

Mnogi su nas pitali zašto nismo podržali Matu Maršića za novog predsjednika vijeća, stoga ću vam ukratko objasniti zašto smo se odlučili glasovati protiv. Naime, nakon završenih izbora i prilikom konstituiranja vijeća i izbora Josipa Stojića za predsjednika vijeća jednoglasno smo podržali izbor Stojića u dobroj vjeri u zajedničku suradnju. Od tada pa do danas, oporba je imala 10-tak prijedloga i na dnevni red i amandmane na proračun i svi prijedlozi su redom odbijeni. Stoga smo odlučili ne podržati izbor novog predsjednika vijeća jer želimo istjerati stvar na čistac odnosno da vidimo tko je vlast u Prološcu. I to smo ovim putem saznali!

NA ZAHTJEV OPORBE SAZVANE SJEDNICA O PONIŠTENJU ODLUKE O KUPNJI TRAKTORA

Sjednica Općinskog vijeća na zahtjev oporbe održala se 23.07. s točkom dnevnog reda o poništenju odluke o kupnji radnog stroja (traktora). Poziv za sjednicu možete pročitati ovdje Dnevni red sjednice- odluka o poništenju kupnje traktora

Sjednica je trajala doslovce 5 minuta. Kao predlagatelj sam ponovno objasnio o čemu se radi. Načelnik se ispričao te je odluka o kupnji traktora jednoglasno odbijena.

Do čitanja!

Vaši vijećnici

Ante Turić, Robert Škegro i Toni Garac