IZVJEŠĆE: Školske radne bilježnice na čekanju, drama i mimoilaženja u HDZ-u!

 

 

Donosim vam izvješće sa sjednice općinskog vijeća održane u ponedjeljak 11.06.2018.godine u Prološcu. Predsjednik Vijeća Josip Stojić predložio je sljedeći dnevni red:

 1. Usvajanje zapisnika
 2. Usvajanje prijedloga Odluke da se krene u izradu Izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Općine Proložac
 3. Plan gospodarenja otpadom Općina Proložac za 2018-2023 godine- tematska rasprava
 4. Usvajanje prijedloga Odluke o osnivanju društva s ograničenom odgovornošću Poduzetnički centar Proložac
 5. Program raspolaganja državnim zemljištem na području Općine Proložac
 6. Odluka o suradnji na projektu UNESCO Global Geopark
 7. Usvajanje prijedloga Odluke o nabavi radnog stroja – traktora za održavanje javnih površina
 8. Vijećnička pitanja

Nakon predočenog dnevnog reda, predsjednik Vijeća Josip Stojić upitao je vijećnike ukoliko netko ima prijedlog za nadopunu dnevnog reda. U ime kluba HSLS-a predložio sam nadopunu dnevnog reda s točkom financijske pomoći roditeljima pri kupnji školskih radnih bilježnica, zbirki zadataka i slično.. Ukratko sam obrazložio o čemu se točno radi, o čemu želim da raspravimo i donesemo odluku, a to je sljedeće:

 • Vijećnike sam upoznao o održanom sastanku ravnatelja osnovnih škola s županom Blaženkom Bobanom i pročelnikom za sport, kulturu i obrazovanje Tomislavom Đonlićem na temu nabavke udžbenika svim učenicima osnovnih škola od 1-8 razred. Naime, naša županija učenicima kupuje SAMO udžbenike, a školske radne bilježnice (koje su također obavezni dio u nastavi) i dalje kupuju roditelji odnosno općine/gradovi ukoliko žele pripomoći. U tom smislu županija je preporučila općinama /gradovima da koliko su mogućnosti iz vlastitog proračuna pripomognu roditeljima.
 • Predložio sam da u tom smislu i naša općina donese odluku i pripomogne roditeljima. Okvirne projekcije pokazuju da je trošak radnih bilježnica svim učenicima cca 100 000 kuna. Stoga sam predložio da zajedno odlučimo pomoći roditeljima i to; ako nismo u stanju financirati u cijelosti da onda financiramo u 50% iznosa, ako ni to nismo u mogućnosti da onda pomognemo roditeljima s troje i više djece ili da pomognemo roditeljima (u suradnji s Centrom za socijalnu pomoć) koji se nalaze u teškoj materijalnoj situaciji, a čija djeca jednako tako moraju pohađati školu i imati obavezni materijal na nastavi.
 • Podsjetio sam kolege vijećnike da su nama susjedne općine Runović i Podbablje ovakvu odluku već donijele i u cijelosti će pokriti troškove roditeljima za radne bilježnice. Također, na tragu ove odluku su i općine Lovreć i Zagvozd (barem po mojim saznanjima) jer su još prošle školske godine na sličan način pomogle roditeljima.
 • Jednako tako, podsjetio sam kolege da sam osobno na sjednici u prosincu 2017.godine kada smo usvajali proračun predložio amandman na ovu temu i da je tada odbijen. I dalje mislim da ako su to u stanju naše susjedne općine donijeti ovakvu odluku, ne vidim razlog da i naša općina pomogne u skladu s mogućnosti.

Nakon mog izlaganja načelnik Mate Lasić je istaknuo kako je on za to da o tome odlučimo nakon odluke županije.

Ponovno sam se javio za riječ i podsjetio da je župan Boban već u javnosti (mnogo puta do sada) predstavio svoju odluku. (ovdje možete pročitati neki izjave na tu temu https://www.slobodnadalmacija.hr/dalmacija/split-zupanija/clanak/id/528332/svi-osnovnoskolci-u-splitsko-dalmatinskoj-zupaniji-dobit-ce-besplatne-udzbenike )

Nakon mog istupa za riječ se javio vijećnik HDZ-a Željko Lasić ustvrdivši da je pred nama puno posla, da se trebamo baviti ozbiljnim stvarima, a ne, citiram, „dičijim zadaćama“.

Vijećnik HDZ-a Mate Maršić je istaknuo kako on nije pripremljen raspravljati na ovu temu. Nakon njegovog izlaganja, vijećnik HDZ-a Viktor Grabovac je istaknuo kako o ovome nema smisla raspravljati i da usvojimo predloženi dnevni red. Predsjednik Vijeća Josip Stojić dao je moj prijedlog na glasovanje kojeg je podržalo svih 6 vijećnika oporbe (HSLS-a i NLMP) Robert Škegro, Toni Garac, Ante Turić, Ante Meter, Josip Ćorić i Mate Lasić dok je PROTIV mog prijedloga glasovalo 6 vijećnika HDZ-a Viktor Grabovac, Josip Stojić. Ivana Klarić-Dračar, Danijel Bonovil, Željko Lasić i Mate Maršić, a vijećnik HDZ-a Milan Maršić Kubala je bio suzdržan. Tako da je rezultat bio 6:6, što znači da moj prijedlog nije dobio podršku većine vijećnika i nije usvojen kao točka dnevnog reda.

Nakon glasovanja, predsjednik vijeća Josip Stojić je konstatirao da predložena točka nije usvojena i stavio na glasovanje dnevni red s materijala koji je usvojen većinom glasova. Za njega je glasovalo 7 vijećnika HDZ-a, a 6 vijećnika HSLS-a i NLMP je bilo protiv.

 1. Zapisnik s prošle sjednice možete pogledati ovdje Zapisnik s prošle sjednice O zapisniku nije bilo rasprave te je jednoglasno usvojen.

Izmjene Prostornog plana na intervenciju vijećnike ide uz Javnu raspravu

 1. Usvajanje prijedloga Odluke da se krene u izradu izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Općine Proložac- odluka se nalazi ovdje Odluka o Izmjenama i dopunama Prostornog plana

Načelnik Mate Lasić je obrazložio da ima određene upite mještana Prološca oko izmjene Prostornog plana zbog različitih gradnji i predložio da krenemo u izmjene i ukoliko i mi vijećnici imamo saznanja da mu javimo povratno. Javio sam se za riječ i obrazložio kako postoji procedura izmjene Prostornog plana koja definira javnu raspravu, rokove, mišljenja struke itd. Drugim riječima, ne možemo ići u izmjene Prostornog plana napamet. Postavio sam pitanje načelniku kada se očekuje javna rasprava jer meni osobno ne pada na pamet tražiti po selu kome treba izmjena Prostornog plana zbog gradnje jer se, najprije to tako ne radi, a osim toga ne želim se dovesti u situaciju da nekome pogodujem. Nakon mene za riječ se javio Željko Lasić koji se složio sa mnom i založio za izmjenu Prostornog plana sukladno zakonu. Vijećnik NLMP Ante Meter je također podržao moj prijedlog i zatražio javnu raspravu gdje će svaki zainteresirani građanin moći iznijeti svoj prijedlog/želje i nakon toga ćemo zajedno u suradnji s strukom odlučiti što se prihvaća, a što ne prihvaća.

Načelnik Lasić je obećao najesen izmjenu Prostornog plana sukladno zakonu uz javnu raspravu. Nakon toga, odluka je donesena jednoglasno.

Kad krene javna rasprava o izmjenama Prostornog plana putem ove Internet stranice ću vas obavijestiti o svemu kako ne biste bili zakinuti za informaciju.

 1. Plan gospodarenja otpadom Općine Proložac za razdoblje od 2018-2023.godine

Načelnik je obrazložio plan gospodarenja otpadom i otvorio raspravu, a možete ga pročitati ovdje Plan gospodarenja otpadom na području Općine Proložac 2018-2023.god

Javio sam se na ovu temu jer je gospodarenje otpadom strogo regulirano zakonom. Što se tiče predloženog plana gospodarenja otpadom, on je u načelu dobar, ali je kao i u svemu pitanje njegove provedbe odnosno pitanje je hoćemo li dostići ciljeve koje smo sebi zadali u ovom Planu.

Nadalje, predložio sam da Općina Proložac u suradnji s Čistoćom Imotske krajine organizira u Domu kulture u Prološcu tribinu/savjetovanje na temu razvrstavanja otpadom. Drugim riječima da dovedemo struku da na slikoviti način razjasni našim mještanima kako i na koji način pravilno razvrstavati otpad.

Također, danas svjedočimo apsurdnoj situaciji da mještani razvrstavaju otpad, a onda djelatnici Čistoće razvrstani otpad stave u isti kamion odnosno sve zajedno. Postavlja se pitanje koji je onda smisao razvrstavanja?

Drakonske kazne za Općine koje ne provode Plan gospodarenja otpadom

Upozorio sam načelnika Lasića i sve ostale kolege vijećnike na zakonom propisane kazne na ovu temu. Naime, zanimalo me da li na sjednici tematski raspravljamo o Planu gospodarenja otpadom ili donosimo odluku o njegovu usvajanju. Jer ukoliko donosimo odluku o njegovu usvajanju onda za takvu odluku neću dići ruke jer Općina Proložac nema prethodnu suglasnost da je sve u skladu s zakonom od strane Ureda za zaštitu okoliša Splitsko-dalmatinske županije (Zakon o održivom gospodarenju otpadom, Članak 21.stavak 11.) i Općina koja usvoji Plan gosp.otpadom bez prethodne kažnjava se 100 000- 300 000 kuna kazne (članak 169. Zakona o održivom gospodarenju otpadom). Zakon je u istom članku propisao i kaznu načelniku od 10 000- 20 000 kuna ukoliko do kraja ožujka naredne godine ne pred izviješće o provedbi Plana.

Nakon mog izlaganja nitko od vijećnika nije sudjelovao u raspravi.

Načelnik Lasić je istaknuo kako ne donosimo odluku o usvajanju Plana gosp.otpadom već o njemu tematski raspravljamo.

O ovoj točki dnevnog reda nije bilo glasovanja.

 1. Osnovana nova općinska tvrtka Poduzetnički centar d.o.o.

Načelnik faraon, a općinski vijećnici fikusi i bez utjecaja!

Načelnik Mate Lasić vijećnicima je predočio prijedlog odluke o osnivanju općinske tvrtke „Poduzetnički centar d.o.o.“  (Odluku o osnivanju možete pročitati ovdje Odluka o osnivanju tvrtke Poduzetnički centar Proložac koja će ubuduće raditi knjigovodstvene usluge (?!) Općini Proložac, primati građani i davati usluge mještanima. Načelnik je vijećnicima predložio da prihvate prijedlog o osnivanju.

Javio sam se za riječ i ukratko obrazložio svoje viđenje oko osnivanja nove općinske tvrtke. Ukratko ću vam objasniti o čemu se radi. Naime, Općina Proložac osniva novu tvrtku i u rješenju o osnivanju se navodi sljedeće;

 • kako načelnik općine imenuje i razrješuje direktora tvrtke. Nije navedeno da se to radi putem javnog natječaja. To je moja prva zamjerka.
 • nadalje, budući načelnik imenuje direktora tvrtke, to znači da je jedini član Skupštine nove tvrtke sam načelnik Općine. A to nadalje znači da će budući direktor tvrtke Godišnji financijski izvještaj podnositi Skupštini odnosno jedinom članu Skupštini tj. načelniku Općine tj. onome tko ga je i imenovao. Upozorio sam sve vijećnike da ćemo ubuduće za novonastalu tvrtku moliti načelnika da nam dade financijski izvještaj, umjesto da smo krenuli u osnivanje tvrtke na drugačiji način npr.da Skupštinu društva čini Općinsko vijeće). Nova tvrtka nema Upravni ni Nadzorni odbor. Primjerice općinske tvrtka Proložac sport d.o.o. koja upravlja sportskom dvoranom čiji je direktor i odgovorna osoba Ante Blažević ima Nadzorni odbor s tri člana (Viktor Grabovac, Miro Maršić i Mate Lasić). Usprkos svemu, Općinsko vijeće nikada nije raspravljalo niti imalo u uvid Godišnji financijski izvještaj i te tvrtke kao ni ikoje druge u kojoj Općina Proložac ima udio ili je jedan od osnivača (Čistoća Imotske krajine, Dječji vrtić Imotski…)

Sve navedeno i način na koji osnivamo novu općinsku tvrtku (iako je sve u skladu s zakonom, ali nas zakon ne priječi da napravimo drugačije) otvara sumnju u netransparentnost i daje načelniku faraonske ovlasti, a nama vijećnicima (svima- i vladajućima i oporbi) dodjeluje ulogu fikusa jer opravdano je zapitati se; „čemu služe općinski vijećnici i imaju li smisla postojati ako nemaju uvid u poslovanje općinskih tvrtki odnosno imovinom općine“

Zaključno, Poduzetnički centar je bio dio našeg izbornog programa i podržali smo osnivanje nove tvrtke vodeći se izrekom; „I noga u guzicu je korak naprijed“.

U svom izlaganju sam naveo da sve ovo što sam izrekao bude navedeno u zapisniku.

Nakon mog izlaganja za riječ se javio Josip Stojić i rekao da me u jednu ruku razumije, ali da je imati Upravno vijeće, Nadzorni odbor i slično komplicirano i da će sve biti transparentno. Zanimljivo da se za riječ javio Josip Stojić. Možda je baš Stojić budući direktor, ali o tom potom 😊.

Odluka o osnivanju je donesena jednoglasno uz uvjet da se moje izlaganje navede u zapisniku sjednice.

 1. Program raspolaganja državnim zemljištem na području Općine Proložac

Umjesto načelnika ovu točku dnevnog reda vijećnicima je predstavio zamjenik načelnika Jakiša Bubalo. Plan raspolaganja državnim zemljištem možete pročitati ovdje Program raspolaganja državnim zemljištem na području Općine Proložac

U Planu je navedeno da je maksimalna površina koja se može uzeti u koncesiju 10Ha. Predložio sam kad budemo dodjeljivali zemljište u koncesiju, temeljem snimki terena da označimo i minimalnu površinu koju dajemo u koncesiju. Drugim riječima, da se dogovorimo o površini koja je objektivna za ozbiljnu poljoprivrednu proizvodnju, a ne da dodjeljujemo zemlju za vrt ili hobi poljoprivredu. Moj prijedlog minimalno 0.5-1 Ha, a maksimalno 10 Ha.

 1. Odluka o suradnji na projektu UNESCO Global Geopark

Odluku o suradnji na projektu zajedno s Gradom Imotskim i ostalim općinama Imotske krajine podržali smo jednoglasno. Odluku i osnove o projektu možete pročitati ovdje Odluka o suradnji na projektu UNESCO Global Geopark

 1. Usvajanje prijedloga Odluke o nabavi radnog stroja- traktora za održavanje javnih površina

Traktor izazvao neviđenu pomutnju na sjednici

Kao materijal uz Odluku o kupnji traktora dostavljeno nam je i pojašnjenje. Molim vas pročitajte pojašnjenje ovdje Odluka o nabavi radnog stroja – traktora- sa pojašnjenjem

Naime, navedeno je da je Općina Proložac citiram; „nominirala na jedan natječaj…. Te su nam dodjeljena sredstva.“

Koliko košta traktor ne zna ni načelnik Mate Lasić???

Nakon izlaganja načelnika Mate Lasića obratio sam sa više pitanja jer se iz materijala ništa ne može iščitati. Krenimo redom;

 • Općina Proložac je nominirala na jedan natječaj. Moje pitanje je koji je to natječaj? Od kojeg Ministarstva ili institucije?
 • Dalje kaže kako su nam odobrena sredstva za kupnju traktora. Moje drugo pitanje je koliko nam je sredstava odobreno i imamo li vlastiti udio sredstava za kupnju. Drugim riječima, ako nam je odobreno 100 000 kuna, a traktor košta 150 000 kuna to znači da iz vlastitog proračuna moramo izdvojiti svojih 50 000 kuna
 • I moje treće pitanje je koliko košta traktor?

E tek tada je nastala prava pomutnja. U raspravi su sudjelovali gotovo svi vijećnici. Načelnik Mate Lasić je odgovorio da smo od Ministarstva graditeljstva dobili 315 000 kuna, ali nije odgovorio na pitanje koliko košta traktor. Vijećnik Željko Lasić u raspravi je istaknuo kako on nije siguran je li nam traktor za košnju trave i drugim priključcima zaista potreban. Vijećnik HDZ-a Milan Maršić Kubala je u raspravi istaknuo kako on nije siguran hoće li itko znat vozit taj traktor 😊

Ponovio sam svoje stajalište još jednom. Ako smo dobili 315 000 kuna, i za te novce možemo kupiti traktor s priključcima za košnju trave i sl. onda ga trebamo kupiti. A ako pak moramo izdvojiti iz svog proračuna novce za traktor, neka načelnik kaže koliko okvirno košta traktor i koliko sami financiramo.

S mojim izlaganje se složio i vijećnik NLMP Mate Lasić te vijećnik HDZ-a Mate Maršić koji su također ponovili da ako imamo dovoljno novca od Ministarstva da onda kupimo traktor i završimo tu priču.

Rasprava se u jednom trenutku pretvorila u raspravu u gostioni pa je u jednom načelnik tvrdio da ima ponudu za traktor, ali da je ne može pokazat vijećnicima (?!), pa u drugom trenutku da moramo i mi sami kao Općina nadoplatiti odnosno imati vlastita sredstva, da bi u trećem trenutku izjavio kako to nećemo trebati.

Uglavnom, priča oko traktora je ostala nejasna, ali načelnik Mate Lasić nam je obećao donijeti ponudu prije kupnje te je odluka donesena jednoglasno.

 1. Vijećnička pitanja

Zatražili smo uvid u financijske pokazatelje tvrtki kojima je Općina vlasnik i uvid u ugovore o najamnini prostora u vlasništvu Općine.

Evo mojih vijećničkih pitanja.

Prvo pitanje koje sam postavio načelniku je kada će općinski vijećnici dobiti na uvid financijske izvještaje tvrtki kojima je općina osnivač ili jedan od osnivača (Proložac sport, Čistoća, Dječji vrtić….) te ugovore o najmu prostora koji su u vlasništvu Općine s navedenim punim iznosom najamnine, ugovorom u kojem je naveden početak i istek ugovora.

Načelnik Mate Lasić je odgovorio da je sve dostupno na internetu. Odgovorio sam načelniku Lasiću da nisam zadovoljan odgovorom, da znam sam doći do nekih podataka ali želim da o konkretnim financijskim pokazateljima tvrtki i prihodima od imovine raspravimo na vijeću te sam zatražio pisani odgovor i dostavu navedene dokumentacije.

Drugo pitanje je bilo vezano za Majiće u Ričicama zbog neasfaltirane ceste zbog prokopa za vodu za koje sam također zatražio pisani odgovor.

„Vrčine Marija Tolića“ su opet in!

Nakon mene za riječ se javio vijećnik HDZ-a Milan Maršić Kubala nakon čijeg izlaganja je nastala opća pomutnja i razdor unutar samog HDZ-a. Naime vijećnik HDZ-a Milan Maršić Kubala je također postavio pitanje vezano za najam prostora, odnosno kada su bili natječaji i gdje su bili objavljeni te tako podržao i našu inicijativu. U svom izlaganju Kubala je govorio o brizi za Dom kulture. Izgleda da su „Vrčine Marija Tolića“ opet u modi 🙂 Također, Milan Maršić Kubala govorio je i o brizi za javne prostore koji su imovina Općine i općoj neorganiziranosti i šlampavosti. Također, Kubala nije štedio aktualnog načelnika (nije bilo ni uvreda prema nikome), ali njegovo izlaganje je izazvala opću zbunjenost u HDZ-u jer to nisu očekivali od svog vijećnika.

Milan Maršić Kubala je u svom drugom pitanju zatražio od načelnika Lasića da pojasni u kojoj je fazi izgradnja groblja u Prološcu jer za nove grobnice ima interesa, a groblje nikad dočekat. Također, istaknuo je kako osobno ne vjeruje da će groblje biti izgrađeno u mandatu načelnika Mate Lasića. Tada je nastala još veća „gungula“ među vijećnicima HDZ-a kojima ni ovo izlaganje Kubale nije bilo po volji. Načelnik Mate Lasić je odgovorio isto ono što i u rujnu 2017.godine, a to je da se rješavaju imovinsko pravni odnosi. Teško je opisati daljnju raspravu na ovu temu, stoga ću se ovdje zaustaviti.

Nakon Kubale nije bilo više pitanja već je sjednica završena.

To bi bilo sve s zadnje sjednice. Naša borba za bolji Proložac se nastavlja. Pratite naš rad i dalje.

Do čitanja!

Vaši vijećnici

Ante Turić, Robert Škegro i Toni Garac

KOMPLETNA DOKUMENTACIJA SA SJEDNICE:

Zapisnik s prošle sjednice

Odluka o Izmjenama i dopunama Prostornog plana

Plan gospodarenja otpadom na području Općine Proložac 2018-2023.god

Odluka o osnivanju tvrtke Poduzetnički centar Proložac

Program raspolaganja državnim zemljištem na području Općine Proložac

Odluka o suradnji na projektu UNESCO Global Geopark

Odluka o nabavi radnog stroja – traktora- sa pojašnjenjem