Dok drugi gaze naprijed, u Prološcu i dalje sve po starom!

IZVJEŠĆE SA SJEDNICE OPĆINSKOG VIJEĆA OD 22.12.2017 GODINE

Nisam htio prije Božića pisati izvješće sa sjednice Općinskog vijeća kako vas ne bih zamarao politikom u vrijeme kada smo svi zatrebali odmor i provesti blagdane u krugu svojih obitelji. Stoga, na samom početku još jednom vam čestitam Božić i želim što bolju i uspješniju novu 2018.godinu. Sjednica Vijeća održala se 22.12.2017 godine u općinskoj vijećnici i počela je tradicionalno minutom šutnje za sve hrvatske branitelje. Predsjednik Vijeća Josip Stojić (HDZ) predložio je sljedeći dnevni red:

 1. Usvajanje Zapisnika
 2. Usvajanje prijedloga Proračuna Općine Proložac za 2018.godinu
 3. Prijedlog programa izgradnje i održavanja komunalne infrastrukture u 2018.godini
 4. Prijedlog javnih potreba u kulturi, sportu i socijalnom programu za 2018.godinu
 5. Usvajanje prijedloga izmjene i dopune Proračuna (Rebalans) za 2017.godinu
 6. Odluka o porezima Općine Proložac
 7. Osnivanje Poduzetničkog inkubatora Proložac d.o.o.- tematska rasprava
 8. Vijećnička pitanja

Sjednici su prisustvovali 7 vijećnika HDZ-a (Josip Stojić, Milan Maršić, Mate Maršić, Ivana Klarić Dračar, Danijel Bonovil, Viktor Grabovac i Željko Lasić), 3 vijećnika HSLS-a (Toni Garac, Ante Turić i Robert Škegro) te 2 vijećnika NLM (Mate Lasić i Josip Ćorić). Vijećnik NLM Ante Meter nije bio prisutan na sjednici.

Nitko od vijećnika nije imao primjedbu na predloženi dnevni red te je dnevni red jednoglasno usvojen.

Usvajanje zapisnika

Ponovno sam upozorio kako nismo ispravili zapisnike s prošlih sjednica na kojima je krivo navedeno tko su dobitnici nagrada Općine Proložac, ali da odustajem od daljnje rasprave na tu temu jer ispadamo neozbiljni ako nismo u stanju pravilno sročiti ni zapisnik sa sjednice. Načelnik Mlate Lasić mi je odgovorio da je sve ok i da je u arhivi općini ispravljeno tko su dobitnici nagrada. Zapisnik je usvojen jednoglasno, a možete ga pročitati ovdje zapisnik

Usvajanje je prijedlog proračuna za 2018.godinu

Načelnik Mate Lasić vijećnicima je obrazložio Proračun za 2018.godinu nakon čega je predsjednik Vijeća Josip Stojić (HDZ) otvorio raspravu o proračunu kojeg možete pročitati ovdje proračun 2018.

Prvi za riječ se javio vijećnik HDZ-a Mate Maršić upitavši načelnika Lasića zašto u predloženom proračunu nismo predvidili značajnija sredstva za naknadu majkama za novorođenčad. Načelnik Mate Lasić odgovorio mu je kako ćemo naknade za novorođenčad isplaćivati preko Županije i povećati ako budemo u mogućnosti. Nakon načelnikova izlaganja javio sam se za riječ i u ime kluba vijećnika HSLS-a sukladno Poslovniku predložio tri amandmana na proračun:

 • Manje novca za NK Mladost (400 000 kn plus 100 000 kuna za izgradnju svlačionica)- više za udžbenike učenicima – Za 50 000 kuna smanjiti izdvajanja NK Mladost, a isti iznos prenamijeniti za sufinanciranje udžbenika svim učenicima O.Š. Ivan Leko Proložac. Obrazložio sam da djelovanje NK Mladost neće biti ugroženo s 50 000 kuna manje, a da ista sredstva damo roditeljima za kupnju udžbenika. Splitsko-dalmatinska županija pokriva troškove udžbenika samo prvašićima, a mi kao Općina s ovih 50 000 kuna može pokrivit troškove roditeljima svih udžbenika. Ukoliko 50 000 kuna nije dovoljno za kupnju udžbenika onda će barem biti dovoljno određeni postotak što je opet značajna pomoć roditeljima.
 • Manje novca za reprezentaciju (službeni ručkovi), a više za novorođenčad– Za 30 000 kuna umanjiti iznos koji planiran za službene ručkove, a ta sredstva namijeniti za novorođenčad. Obrazložio sam kako je Županije predvidjela pomoć majkama za novorođenčad i da se Proložac nalazi u drugoj kategoriji i planirani iznos je za svu novorođenčad ukupno 60 000 kuna. S novih 30 000 kuna uvelike pomažemo majkama i nemamo razloga prijedlog ne prihvatiti pogotovo uz obrazloženje da kao Općina nemamo mogućnost jer i znatno siromašnije općine od naše su to u svojim proračunima predvidjeli. Imamo mogućnost značajnije se odreći službenih ručkova i ta sredstva prenamijeniti za novorođenčad ukoliko želimo.
 • Manje novca NK Mladost (400 000 kn plus 100 000 kuna), a više za razvoj poljoprivrede i gospodarstva– Predložio sam da NK Mladost umanjimo sredstva za 50 000 kuna i isti iznos preusmjerimo za razvoj gospodarstva i poljoprivrede. Obrazložio sam kako s 50 000 kuna možemo znatno pomoći OPG-ovce na sljedećem primjeru. Naime, OPG-ovci danas imaju priliku natječajima EU u mjerama 6.3. i 6.1. povući bespovratna sredstva za nabavku strojeva i pripremu sezone. S dijelom od ovih 50 000 kuna možemo OPG-ovci pokriti troškove konzultantskih usluga i tako im pomoći da se što više prijavljuju na natječaje. Nadalje ovim sredstvima možemo pomoći mladima i oni koji tek kreće u svoj prvi posao što već rade neki gradovi u RH.

Nakon što sam predstavio sva tri amandmana na proračun riječ je dobio načelnik Mate Lasić koji je ponovio kako uvažava moj prijedlog i prijedlog Mate Maršića i da mi trebamo pomagati majke s djecom. Također, upozorio je da dok je on načelnik smanjenja za NK Mladost neće biti jer klub ne može funkcionirati s manje novaca, ali i da NK Mladost kroz svoje djelovanje pomaže djecu i roditelje. Ova zadnje tvrdnja zapravo ne stoji jer kako to NK Mladost pomaže djecu i roditelje, ako djeca jedina plaćaju svoje treninge? I drugo, nastavimo li ovako poticati klub nauštrb djece, hoćemo li za 10 godina uopće u Prološcu imati djece i tko će tada braniti boje kluba? Kod nas se kotač jednostavno vrti u obrnutom smjeru. Istaknuo sam kako mi je drago da načelnik Lasić uvažava naš prijedlog za povećanje naknade za novorođenčad, ali neka bude do kraja precizan i jasno pred svim vijećnicima kaže je li naš amandman na proračun koji se tiče naknade majkama za novorođenčad prihvaćen ili nije prihvaćen. Ako je amandman prihvaćen, on automatski postaje dio proračuna, a ako nije prihvaćen onda vijećnici o njemu glasuju (tako kaže Poslovnik). Na to je načelnik Lasić javno pred svim vijećnicima istaknuo kako amandman nije prihvaćen točnije kako se ne prihvaća smanjenje na stavci NK Mladost i povećanje naknade majkama za novorođenčad. Također, svi ostali amandmani nisu prihvaćeni. Predložene amandmane možete pročitati ovdje Amandmani na proračun za 2018.god HSLS

Oporba podržala amandmane na proračun, a HDZ ih odbio

Budući sva tri amandmana nisu prihvaćeni, pristupilo se glasovanju o amandmanima. Svih 5 vijećnika oporbe (Ante Turić, Robert Škegro, Toni Garac, Mate Lasić i Josip Ćorić) su bili ZA predložene amandmane, a preostalih 7 vijećnika HDZ-a (Josip Stojić, Milan Maršić, Mate Maršić, Danijel Bonovil, Ivana Klarić-Dračar, Viktor Grabovac i Željko Lasić) je bilo PROTIV amandmana.

Usvojen proračun za 2018.godinu

Nakon što su amandmani odbijeni predsjednik Josip Stojić zaključio je raspravu i pristupilo se glasovanju o Proračunu za 2018.godinu. Svih 7 vijećnika HDZ-a (Josip Stojić, Milan Maršić, Mate Maršić, Danijel Bonovil, Ivana Klarić-Dračar, Viktor Grabovac i Željko Lasić) je podržalo proračun,a preostalih 5 vijećnika oporbe (Ante Turić, Robert Škegro, Toni Garac, Mate Lasić i Josip Ćorić) je bilo protiv.

Općina Runović, Općina Cista Provo i Općina Lovreć za razliku od Općine Proložac iz svojih proračuna izdvojili su značajna sredstva za novorođenčad, ali nažalost mi nismo. Također, nismo izdvojili sredstva za nabavku udžbenika i radnih bilježnica.  Usvojeni Proračun za 2018. godinu kojeg je podržalo 7 vijećnika HDZ-a  nastavak je loših politika svih bivših vlasti koje su Proložac i dovele na začelje tablice razvijenih sredina u RH.

Prijedlog programa izgradnje i održavanja komunalne infrastrukture Općine Proložac usvojen jednoglasno

Prijedlog komunalne infrastrukture Općine Proložac možete pročitati ovdje javne potrebe u komunalnoj infrastrukturi, a najvažnije dijelovi tog programu su da ćemo u 2018.godini 900 000 kn izdvojiti za gradnju novog groblja, 1 100 000 kuna za ceste i 100 000 kn za dovršenje svačionica NK Mladost. Prijedlog je usvojen jednoglasno.

Prijedlog javnih potreba u kulturi, sportu i socijalnom programu za 2018 godinu

Prijedlog javnih potreba u kulturi, sportu i socijalnom programu za 2018 godinu možete pročitati ovdje javne potrebe u kulturi. Predložio sam da se u prijedlog javnih potreba u kulturi za 2018 godinu uvrste Udruga Grdelin (klapa Sv.Mihovil Proložac) i Dramska udruga Proložac. Naime, od ukupno 150 000 kuna kolika su izvajanja za kulturu, 50 000 kuna je predviđeno KUD Proložac, 10 000 kn novinama Imotska krajina, 50 000 kuna za Proslavu dana Općine, 10 000 kuna udrugama branitelja i 30 000 kuna ostalim udrugama. Predložio sam da se od ovih 30 000 kuna za ostale udruge odmah raspodjeli 10 000 kuna Klapi Sv.Mihovil Proložac i 10 000 kuna Dramskoj grupi Proložac (kojoj smo prije nekoliko mjeseci dali nagradu i koja u 2018 godini slavi 15 godina rada i djelovanja). Moj prijedlog je odbijen većinom glasova (protiv su glasovali 7 vijećnika HDZ-a, a za 5 vijećnika oporbe).

Prijedlog Odluke o izvršenju Proračuna za 2018.godinu

Prijedlog odluke možete pročitati ovdje odluka o izvršenju proračuna za 2018. Odluka je usvojena jednoglasno. Skrećem vam pozornost na članak 11. Odluke u kojem kaže da je načelnik dužan do kraja kolovoza 2018.godine izvijestiti Općinsko vijeća o izvršenju proračuna za razdoblje od siječnja 2018 do kraja lipnja 2018.godine. Također, načelnik je dužan do kraja travnja 2019.godine izvijestiti Vijeće o izvršenju proračuna za razdoblje od srpnja 2018. god do kraja prosinca 2018.godine.

Rebalans proračuna za 2017.godinu većinom glasova usvojen

Klub HSLS-a nije upoznat s izvršenjem proračuna za 2017.godinu (iako je to tražio pisanim put na prošloj sjednici Općinskog vijeća), stoga nije sudjelovao u raspravi ni u glasovanju o rebalansu proračuna.

Donesena odluka o porezima u Općini Proložac

Kako sam uoči sjednice i najavio, na sjednici vijeća sam obrazložio da ne mogu podržati uvođenje novog poreza na kuće za odmor. Na to sam dobio odgovor od vijećnika HDZ-a Viktora Grabovca kako se porezom na kuće za odmor ne smatraju kuće koje se rentaju u turizmu već je ova odluka dio tzv. Poreza na nekretnine odnosno ukoliko ste vlasnik/suvlasnik/nasljednik jedne ili više kuća (osim one u kojoj stanujete) platit ćete Općini porez u iznosu 5kn/m2. Protiv smo poreza na nekretnine, stoga je klub HSLS-a glasovao protiv ove odluke.

Ispričavam se ukoliko sam unio uzbunu u javnosti, nadam se da ćete vođeni starom poslovicom „tko radi, taj i griješi“ moj propust i ispriku uvažiti.

Tematska rasprava o poduzetničkom inkubatoru

Predsjednik vijeća Josip Stojić u kratkim crtama pojasnio je temu poduzetničkog inkubatora i važnosti njegovog osnivanja. U tematskoj raspravi su sudjelovali svi vijećnici i jednoglasno je donešen zaključak da se krene u osnivanje. Osobno, u mom izbornom program uoči izbora posebna pažnja je istaknuta prema mladim poduzetnicima i poduzetničkom inkubatoru tako da sam podržao inicijativu za osnivanje inkubatora.

Vijećnička pitanja

Većinu rasprave na sjednici smo posvetili temeljnom dokumentu Općine odnosno Proračunu tako da smo za ovu sjednici pripremili samo jedno vijećničko pitanje, a tiče se zapošljavanja na javnim radovima. Dobili smo i neke odgovore s prošlih sjednica, neki nedostaju ali će biti dostavljani u pisanom obliku.

Do čitanja,

Vaši vijećnici Toni Garac, Ante Turić i Robert Škegro