PROTIV UVOĐENJA POREZA NA KUĆE ZA ODMOR U PROLOŠCU!

NA SJEDNICI OPĆINSKOG VIJEĆA GLASOVATI ĆU PROTIV UVOĐENJA POREZA NA KUĆE ZA ODMOR U PROLOŠCU!

U četvrtak će se održati sjednica Općinskog vijeća na kojoj ćemo raspravljati o proračunu za 2018 godinu i drugim temama. Između ostalog, načelnik predlaže odluku o uvođenju poreza na kuće za odmor kojima se smatraju sve kuće koje se sezonski iznajmljuju. Na sjednici Općinskog vijeća glasovati ću PROTIV takve odluke iz sljedećih razloga.

Turizam u Prološcu je tek u svom začetku i na području Općine Proložac imamo cca 30tak kuća za odmor. Ako svaka kuća u prosjeku ima 200 m2, a porez kojeg predlažu od 5kn/m2, to znači da će svaki iznajmljivač platiti porez 1000 kuna godišnje. Tako bi Općina Proložac u blagajnu uprihodila 30 000 kuna što je jako mali i simboličan iznos s kojim Općina ne može ništa konkretno zauzvrat napraviti. Uvođenjem poreza na kuće za odmor Općina šalje potpuno krivu poruku. Naime, umjesto da pošaljemo poruku svima koji misle ulagati u turizam i kako bi ih poticali da se kao Općina odričemo poreza, mi ih već u samom začetku razvoja turizma bombardiramo da im uvodimo porez, ma kako on mali bio. Moj prijedlog na sjednici će ići u tom smjeru ako je to zakonski moguće, da se u potpunosti odreknemo poreza na kuće za odmor ili da taj porez iznosi 1 kn godišnje.

Zaključno, protiv sam bilo kakvih nepotrebnih nameta bilo kome tko kreće u bilo kakvu investiciju, a posebno u ovom konkretnom slučaju jer naši iznajmljivači kuća su sami svoje obiteljske kuće bez ičije pomoći obnovili, iz svojih kuća tijekom sezone odsele kako bi primili goste i nešto zaradili. I sada umjesto da ih potičemo na nova ulaganja, mi ih porezom pritišćemo. Definitivno sam PROTIV.

Potpredsjednik Općinskog vijeća

Toni Garac