Izvješće sa sjednice Vijeća i naša vijećnička pitanja

Poštovane i drage Proložanke i Proložani,

ukratko ću vam napisati izvještaj s održane 2.sjednice Općinskog vijeća od 04.kolovoza 2017.godine. Na samom početku održali smo minutu šutnje u spomen na sve poginule hrvatske branitelje i na taj način im iskazali dužno poštovanje za stvaranje hrvatske države. Nakon minute šutnje krenuli smo s radnim dijelom sjednice. Nitko od vijećnika nije imao primjedbe na zapisnik pa samo ga usvojili. Nakon toga predsjednik Stojić je tražio od vijećnika da ukoliko netko ima neki prijedlog za nadopunu dnevnog reda da se izjasni. Tražio sam nadopunu dnevnog reda s dvije točke. Prva točka odnosila se na zahtjev oporbe za izmjenom i dopunom Statuta, Poslovnika i osnivanje radnih tijela odnosno Odbora.

A druga točka o kojoj sam htio raspravljati je ona vezana za donošenje Odluke o iznosu vijećničke naknade i naknade političkim strankama za političko djelovanje koja se isplaćuje godišnje sukladno vijećničkoj zastupljenosti u Općinskom vijeću. Zašto sam ovo predložio? Zato jer nam je ovo prva radna sjednica i logika je da se na prvoj radnoj sjednici odlučio o iznosu naknade.

Moj prijedlog je bio da se svi vijećnici odreknu vijećničke naknade u korist zajedničkog fonda kojim bi krajem godine raspolagali i dijelili ga npr. u humanitarne svrhe, za pomoć socijalno ugroženim obiteljima ili tome slično. Slikovito rečeno, ako na godišnjoj razini vijećnici koštaju npr.20 000 kuna, vijećnici ne bi dobili taj novac već bi taj novac bio usmjeren u humanitarne svrhe.

I prva i druga točka koju sam predložio nije usvojena.  Siguran sam da ćemo (bolje rečeno moramo jer je to zakonska obaveza) o vijećničkim naknada na nekoj od sljedećih sjednica. Zašto sam siguran? Zato jer moramo donijeti odluku o visini naknade i posve je ne bitno koliko naknada iznosi 0 ili 500 kuna, Općinsko vijeće mora donijet odluku. Osobno ću se zauzeti da ne primamo naknadu već da je transparentno usmjerimo primjerice u humanitarne svrhe.

Sjednicu samo nastavili s točkom izbora Odbora za Stutut, Poslovnik i Normativnu djelatnost koji broji 3 člana. U odbor su izabrana dva člana HDZ-a Viktor Grabovac i Mate Maršić i ja ispred oporbe, a  na prijedlog Josipa Ćorića. Zatim smo raspravljali o programu proslave blagdana Velike Gospe i Dana Općine. Program nam je prezentiran u kratkim crtama, svečana sjednica Općinskog vijeća održat će se kroz jutro, na njoj će prisustvovati gosti iz županije, ministar Pavić i drugi. Na Veliku Gospu svečano ćemo otvoriti obnovljenu školu “Ivan Leko” i dodijeliti nagrade Općine. Načelnik Lasić je predložio da ovogodišnji dobitnik bude bivši župan Zlatko Ževrnja zbog njegovog doprinosa u razvoju Prološca i pomoći pri obnovi škole. Moj prijedlog je bio da skupnu nagradu dodijelimo Dramskoj grupi Proložac zbog činjenice da su ove godine pobjednici županijske smotre glumaca te se plasirali na državno natjecanje na kojem su također nagrađeni. Moj drugi prijedlog je bio da pojedinačnu nagradu dodijelimo našem Proložaninu Ivanu Bubalu, dugogodišnjem treneru Olimpijske viceprvakinje i hrvatske reprezentativke Mateje Kolovrat na nedavno održanim Olimpijskim igrama u Turskoj. Na moje izlaganje reagirao je vijećnik HDZ-a Viktor Grabovac ustvrdivši kako ništa od onoga što predložim neće proći i nazvavši me “kumrovačkom školom” te je demostrativno napustio sjednicu. Zatražio sam od predsjednika vijeća Stojića da ubuduće zaštiti sve vijećnike od bilo kakvog vrijeđanja illi ponižavanja od strane bilo koga. Na istup svog kolege vijećnici HDZ-a na čelu s predsjednikom Stojićem su mi se ispričali na čemu im iskreno i ljudski zahvaljujem. Raspravu smo nastavili dalje te je vijećnik HDZ-a Željko Lasić predložio je da nagradu dodijelimo poduzetnicima, onima koji su najzaslužniji za funkcioniranje Općine i predložio za nagradu tvrtku Rako Commerce s obrazloženjem da se radi o tvrtci koja u najvećoj mjeri puni proračun. Nakon toga je krenula rasprava o prijedlozima u kojoj su sudjelovali svi vijećnici. Iskreno, bio sam uvjeren kako moj prijedlog za nagrade Dramskoj grupi Proložac i Ivanu Bubalu neće proći, ali na kraju je ipak prošao. Najveću zahvalnost dugujem vijećniku HDZ-a Milanu Maršiću Kubali koji je i za vrijeme rasprave bio na mojoj strani u što nikada nisam ni dvojio. Hvala ti Kubala! Kad je završilo pojedinačno glasovanje o svim prijedlozima ustanovilo se da su sva četiri prijedloga dobili dovoljan broj glasova. Također, dogovoreno je da ćemo za sljedeću godinu na vrijeme organizirati Povjerenstvo i ustanoviti kriterije dodjele.

Nakon toga prešli smo na vijećnička pitanja. Vijećnička pitanja smo uputili načelniku i zatražili pisani odgovor, a tiču se prometne infrastrukture, Badnjavica, Kulturnog ljeta i sportske dvorane. Vijećnička pitanja se nalaze u privitku.

Na završetku pod točkom razno poveli smo raspravu o političkoj kulturi i djelovanju. Na tu temu još jednom ću ponoviti svoj stav i kolega Turića i Škegre iz HSLS-a; – Za nas su izbori završili, pobjednik izbora u Prološcu je HDZ koji ima većinu u Vijeću i načelnik Mate Lasić. Oni su vlast, mi smo oporba i biti ćemo konstruktivna oporba. Svim nama interes Prološca mora biti na prvom mjestu, zato ćemo svaki dobar prijedlog bez obzira od koga dolazio podržat, ali ćemo i mi imati svoje prijedloge i za njih se boriti svim demokratskim sredstvima  u Općinskom vijeću.

Drage Proložanke i Proložani, unaprijed vam čestitam nadolazeći blagdan Velike Gospe i Dan Općine Proložac, provedite ga u veselju s svojom obitelji. Svako dobro žele vam vaši vijećnici Ante Turić, Robert Škegro i Toni Garac!

Do idućeg čitanja!

TONI GARAC-vijećničko pitanje 2 TONI GARAC-vijećničko pitanje 1 ANTE TURIĆ vijećničko pitanje 2 ANTE TURIĆ vijećničko pitanje 1